Hosnedlová Hanka

Hanka Hosnedlová (1947) se narodila v Českých Budějovicích a s výjimkou pětileté novinářské epizody v Plzni zde prožila celý život. Spisovatelka, novinářka, cestovatelka, publicistka, trampka, členka Rady Obce spisovatelů ČR, předsedkyně Jihočeského klubu Obce spisovatelů, členka Syndikátu novinářů ČR, Rady Syndikátu jihočeských novinářů a řady dalších  sdružení. Publikovala už v době školních let, od roku 1966 pracovala jako redaktorka až do nástupu normalizačního procesu a po sametové revoluci se k profesi zase vrátila. V Plzni, kam odešla v roce 1966, se mimo jiné zapojila do redakce časopisu Tulák, moderovala trampské písničkové pořady. Díky angažování proti vstupu spojeneckých vojsk a odmítnutí podpisu pod Slovo do vlastních řad byla vyřazena z novinářské činnosti a zažila stresující dobu bez místa. V roce 1968 se vdala a po návratu do rodného města vystřídala různé posty od vykupovačky lahví, přes prodavačku, pokladní až po reklamní textařku a inspektorku v Klenotech. Stala se matkou synů Davida a Lukáše.  

Již v 60. letech se zapojila do tuzemského samizdatu (viz Naše chasa, Dým, Studánka, Tam-tam, Poutník, Letokruhy, Bonanza, Šmatlavou stopou, Vosí řeka, Trail, Camp a  řada dalších), samizdatově vydala také řadu sborníků svých povídek a poezie. Hned v roce 1990 se vrátila k novinařině, které se věnuje dodnes. Je autorkou tisíců článků a reportáží. Vytvořila také okolo čtyř desítek písničkových textů, zejména pro jihočeskou Rosu, Tarantuli (Morava), Jerryho Vecku (USA), Pavla Ferryho Petrácha (Hvězda jihu). Průběžně se účastnila mnoha literárních soutěží, odkud si odnesla řadu ocenění (Mělnický Pegas, Tachovská reneta, Trosky,  Maják či Country zpravodaj, Nový Bor, táborská Půlnoc, Trapsavec a další), zapojovala se  novinářsky i do portovního dění. Za polistopadové roky má na kontě okolo tří stovek časopisecky publikovaných povídek, dvou stovek básní a osm rozsáhlých  cestopisných cyklů. Kromě toho jí vyšly zhruba dvě desítky knižních titulů  – povídkových, cestopisných i poezie a nejméně na třicítce dalších se autorsky podílela. Její tvorbu přinášely deníky v Čechách i na Slovensku, spousta časopisů včetně trampských periodik i jednorázových tiskovin. Čtyři roky připravovala pravidelný trampský rozhlasový pořad Kotlík romantiky a později Studna romantiky, dlouhou dobu byla i v redakci sezónního časopisu Portýr, dva roky redigovala a připravovala celostátní měsíčník Portýr. Od poloviny 90.let byla v redakci jihočeského Deníku, patří do redakce Puchejře, Literárního fóra, Robinsona, internetového Music Open a některých dalších  serverů. Píše doslovy a předmluvy ke knihám jiných autorů, provádí literární úpravy a gramatické korektury pro knižní nakladatelství, pořádá besedy a přednášky, moderuje. 

Od začátku 90.let se zaměřuje i na cestování do dříve nedostupných krajin a světadílů, kromě jižní a západní Evropy se vydala i na vandry po Americe, Kanadě a Aljašce, po exotické Asii, severní Africe, vzdálené Austrálii, Thajsku a Barmě, Mexiku a Jižní Americe, Izraeli a Jordánsku, Novém Zélandě, Tasmánii...  odkud napsala řadu reportáží. V poslední době se zapojila i do budování trvalé trampské expozice pod Jihočeským muzeem a přispívá i do sbírkových fondů celostátního Trampského muzea..

 

Bibliografie

Samostatné publikace:
samizdat (doba totality) – 7 sbírek veršů a povídek   
Matiné pod širákem (Avalon, 1995)
Třetí oko času (Avalon, 2003) 
New York (Akcent, 2004)
Saltem do života (Akcent, 2004)
Docela jiný svět (Růže, 2004 – s J.M.Krnínským)
Řecké doteky (M.Kotrbatý, 2006)
Zemí javorového listu se zdviženým palcem (M.Kotrbatý, 2007)
S romantikou v báglu ke klokanům (M.Kotrbatý, 2007)
Když andělům chybí křídla (M.Kotrbatý, 2007)
Stopy po třech kontinentech (M.Kotrbatý, 2008)
Od Šumavy k Rockies a zpět (Kotrbatý, 2009)
Pochybná diagnóza času (Kotrbatý, 2009)
S nadějí v kapse anebLásky proti srsti (Kotrbatý, 2009)
Jak se kouše do Velkého jablka (Kotrbatý, 2010)
Do Svaté země bez bible (Jihočeský klub Obce spisovatelů, 2012)    
To byli Minnesengři (2013) 
Čas v ohlávce slov (2014) 

 

Spoluautorství: 
Poezie s vůní táboráku (nakladatelství Tramp, 1992), 
Povídky od táborových ohňů (Tramp, 1994), 
Sonáta pro klavír a borovici (Konvoj, 1997), 
Potlach (Regia, 1998), 
sborník Trapsavec (Avalon 2001), 
Měsíc ve dne (Carpio, 2002), 
Plody slovocné (Krb, 2002),
Střídavě jasno (Dominium, 2003) – vyšlo i v němčině, 
Když přišla ta voda (Grand, 2003 – CD-rom), 
Člověk a závislost (Grand, 2004 – CD-rom), 
Prameny a soutoky (Růže, 2004), 
Barevné kameny Adalberta Stiftera (Růže, 2005) – vyšlo i v němčině, 
Česká sůl a slovenský cukor (Růže, 2005), 
Příběhy jihočeských hostinců I., II. (Růže, 2005, 2006), 
Výhonky (Pragoline, 2006), 
Příběhy hospůdek okolo Vltavy (Růže, 2007), 
Tulák Welzl (Carpe Diem, 2006),
Pohádky na klíček (Balt-East, 2007), 
Vítr sedmi vůní (Balt East, 2007) – vyšlo i v němčině, 
Černobílé inspirace (Jihočeský klub Obce spisovatelů), 
Máchovi v patách (Jihočeský klub Obce spisovatelů), 
Kudy chodí slova  (Jihočeský klub Obce spisovatelů),
Dům u moře - antologie (Balt East, 2009),
Posvícení – povídkové sborníky 3,4,6,7,8,9 (Balt East, 2008 – 2014) 
Jihočeský lidový kalendář (2006 - 2011)
Mezi úvodem a doslovem (Kotrbatý, 2009)
Vzpomínky lužického gajdoše (Colorado USA, 2008)
Al Packer z pohledu prospektora (Knihovnička, 2007)
Hobo a jiná chasa (Colorado USA, 2011)
Co viděla americká prérie (Colorado USA, 2013)
Aby nás neodvál čas (Blanice, 2011)
Poselství, Wabi Ryvola I, II.díl (Avalon, 2011, 2013) 
Světla a stíny minulosti (Prachatice, 2013) – s německými autory
Hlava v oblacích, nohy v betonu (Epika, 2013) – i v němčině
Básnické sborníky jako Křídla, Křídlení, Vánoční poetník, Souznění, Kopretina, Půlnoc atd. 

Samizdaty v době totality:
Akupresura srdce, Ohlédnutí přes rameno, Čaj z jehličí, Ztráta paměti, Posbíráno na smetišti paměti, Duha za rohem, Úlety

 

Dále prology a doslovy, sleevenoty k albům, do zpěvníků, katalogů, písničkové texty, kuchařky atd.
příspěvky do literárních a kulturních internetových serverů – Chůdové kořeny, Prácheňské rezonance, Subjektivník, Rosinanta, Music Open, Spisovatelské noviny, Romány zdarma, 
e-Portýr. 
Přes 200 povídek, okolo 150 básní, tisíce novinových článků...